Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης

1. Στρατηγικό Σχέδιο 2017 – 2037

Το Συμβούλιο έχει προχωρήσει με την κατακύρωση της προσφοράς για την παροχή Υπηρεσιών για την ετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών για την ετοιμασία χρηματοοικονομικού μοντέλου για τα επόμενα είκοσι (20) έτη καθώς και για την ετοιμασία του σχετικού Στρατηγικού Σχεδίου του Συμβουλίου, η ετοιμασία σχεδίου υλοποίησης προϋπολογισμού και τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού και η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης/συμπληρωματικών υπηρεσιών για την ενημέρωση/εκσυγχρονισμό των παραδοτέων της Σύμβασης για περίοδο δύο χρόνων.

Το Στρατηγικό Σχέδιο  περιλαμβάνει προβλέψεις αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν το Συμβούλιο για τα επόμενα 20 χρόνια. Στη βάση αυτού του Σχεδίου, το οποίο θα υπόκειται σε συνεχείς αναθεωρήσεις και εκσυγχρονισμούς θα ετοιμάζονται τριετή πλάνα ανάπτυξης, καθώς επίσης και οι προκαταρκτικές προβλέψεις για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης.

2. Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2016 – 2021. Αποχετευτικά Τέλη για την περίοδο 2017-2021

Όπως αναφέρεται ανωτέρω, το Συμβούλιο ετοίμασε το Στρατηγικό Σχέδιο του για τα επόμενα 20 χρόνια 2017 – 2037. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στη λήψη ορισμένων Κυβερνητικών αποφάσεων αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, η ετοιμασία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την επόμενη περίοδο 2017-2021  βασίζεται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2017-2037 που αναφέρεται πιο πάνω και  καλύπτει την περίοδο 2017 - 2021 με βάση τα έργα που προγραμματίζονται στα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεδομένης και της αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού από την 1/1/2017 το νέο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης με το προτεινόμενο περίγραμμα αποχετευτικών τελών για την περίοδο 2018-2022, έχει εγκριθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα.

3. Προγραμματιζόμενα Έργα

Συμβόλαιο Ε19: Αποχετευτικό έργο στην Κοινότητα Παλώδιας

Κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων στην κοινότητα της Παλώδιας. Η ημερομηνία έναρξης της Σύμβασης για τις υπηρεσίες Συμβούλων Μηχανικών ορίστηκε η 12η Οκτωβρίου 2021 με συνολική διάρκεια 53 μήνες. Έχει ήδη ξεκινήσει η μελέτη από τους Σύμβουλους Μηχανικούς την Κοινοπραξία «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - Ζ&Α Π. ΑΝΤΩΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα του Μαρτίου του 2023. Το υπολογιζόμενο κόστος υπολογίζεται περίπου 6 εκατομμύρια.

Αποχετευτικό έργο στο Σύμπλεγμα Κουρίου

Το Έργο αφορά την κατασκευή του Αποχετευτικού Συστήματος στο Δήμο Ύψωνα και στις Κοινότητες Κολοσσίου, Ερήμης, Τραχωνίου, Επισκοπής, Τσερκέζ Τσιφλίκ, Ασώματου και Ακρωτηρίου.

Η υλοποίηση του Έργου εμπίπτει μέσα στις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμόρφωση με την οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών Λυμάτων και ανατέθηκε στο ΣΑΛΑ από το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβαλλοντος.

O διαγωνισμός για πρόσληψη Συμβούλων Μηχανικών έχει ήδη προκηρυχθεί.

Λίμνη Kατακράτησης Ομβρίων Υδάτων Αγίου Αθανασίου

Η δημιουργία της Λίμνης Κατακράτησης Ομβρίων Υδάτων Αγίου Αθανασίου, εμπίπτει στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΣΑΛΑ για συνολική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας, και θεωρείται ένας περιβαλλοντικά ωφέλιμος τρόπος διαχείρισης ομβρίων υδάτων, στα πλαίσια της πολιτικής του ΣΑΛΑ για δημιουργία Αειφόρων Συστημάτων Διαχείρισης Ομβρίων, εφόσον με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφορέας και μειώνεται η ανάγκη για κατασκευή τεράστιων και κοστοβόρων συστημάτων αποχέτευσης ομβρίων.

Η Λίμνη χωροθετείται εντός της περιοχής του Δήμου Αγίου Αθανασίου και εφάπτεται της νότιας πλευράς του αυτοκινητόδρομου, μεταξύ των κυκλικών κόμβων Αγίου Αθανασίου (Λινόπετρας) και Μέσα Γειτονιάς.  Ο χώρος είναι μια φυσική κοιλότητα στην οποία καταλήγει ο κεντρικός κλάδος του Ποταμού Βαθειά, που προέρχεται από την περιοχή του παραδοσιακού κέντρο του Αγίου Αθανασίου, συνεχίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Λινόπετρας και εκβάλλει στη θάλασσα.

Η Λίμνη του Αγίου Αθανασίου θα καλύπτει μια έκταση γύρω στις 12.000 τετραγωνικά μέτρα, θα έχει χωρητικότητα περίπου 70 χιλιάδες κυβικά μέτρα και έχει σχεδιαστεί για μία περίοδο επαναφοράς 25 ετών και μία αιχμική ροή 25 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο. Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια Ευρώ.

Με τη δημιουργία της Λίμνης, οι μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού που καταλήγουν στον ποταμό συγκρατούνται, έτσι ώστε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού και αφήνονται σταδιακά και ελεγχόμενα στο κατάντι ρέμα, με τρόπο που να μην δημιουργούνται προβλήματα στις παραποτάμιες περιοχές.

Το ΣΑΛΑ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με την εξασφάλιση της απαιτούμενης γης, η οποία θα αποκτηθεί με δύο τρόπους: με απαλλοτριώσεις ιδιωτικής γης και με εκμίσθωση κρατικής γης. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη για το έργο.

Πρόθεση του ΣΑΛΑ είναι όπως η Λίμνη Κατακράτησης Αγίου Αθανασίου αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή και προγραμματίζει να περιλάβει στον λεπτομερή σχεδιασμό της μια αναβαθμισμένη τοπιοτέχνηση και δημιουργία περιμετρικού πεζόδρομου ή ποδηλατόδρομου, με φωτισμό, παγκάκια και δέντρα για τους περιπατητές.

 

 

 

Ε-procurement ΚΕΠΑ Ένταξη έργων Συμβουλίου στα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα
ep logo_nireas European-Co-funded-Programmes

 

Έργο ERMIS-F